Foto Actualitat

Actualitat

16 Febrer 2018

Àngels Marzo, professora de Poesia de l'Escola d'Escriptura de Lleida, presenta El que la terra m'ha donat del periodista i escriptor Lluís Foix

Àngels Marzo presenta el llibre “El que la terra m’ha donat” de Lluís Foix. Presentació organitzada per l’Escola d’Escriptura de Lleida dins el marc de Fira Natura. Un text molt treballat i culte per part d’Àngels Marzo, en paraules den Foix.          

 

Acabo d’apagar el televisor. Potser per alguna d’aquelles felices casualitats que fan que les coses convergeixin, els dos reportatges que he vist m’han dut de nou al llibre de Lluís Foix. Darrerament, l’arrossego a tot arreu, m’acompanya la seva veu reflexiva, aquesta seva actitud contemplativa que transforma la mirada sobre l’entorn més immediat en atàvica saviesa, aquesta mirada de “pelegrí” que reivindica Josep Mª Esquirol al pròleg de llibre i que esdevé, paradigmàticament, il·lustradora no només d’una manera de ser, sinó també d’una manera d’estar en el món. Els documentals que he estat veient combinen d’una manera fresca i propera tant les tradicions culinàries més ancestrals com la manera de viure més autèntica i genuïna de cada regió concreta que se’ns proposa visitar. Pantalla enllà, el d’avui ha sigut un viatge colpidor en dos sentits: en primer lloc, perquè contraposar l’estiu de Dalarna, una de les províncies sueques de l’Europa septentrional, amb el paisatge hivernal del Càrpats polonesos és certament inquietant; en segon lloc, perquè malgrat les diferències estacionals i geogràfiques, he pogut entendre encara més una de les idees capitals que Lluís Foix reivindica un cop i un altre al llarg d’aquest magnífic itinerari que és el seu llibre: el lligam indestriable que s’estableix entre la terra i els homes que hi viuen i se’n nodreixen. Entre la terra i els homes que en tenen cura. Entre la terra que ens ha vist néixer i ens acollirà en la mort, la terra que durarà i perdurarà molt més enllà de nosaltres. Aquesta terra que segons resa un dels versos de Màrius Torres que fan de pòrtic al llibre de Foix “mai sabrà mentir”.

(...)

Enllaç: http://www.foixblog.com/2018/02/22/un-llibre-que-posa-en-alerta-tots-els-sentits/

 

Escola d'Escriptura de Lleida, SCP. CIF J25801051

Avís legal | Drets d'autor | Política de privacitat

Desenvolupat per Imatgestió