El POETA, entre l’artista intuïtiu i l’artesà organitzador. Poesia AVANÇADA

El POETA, entre l’artista intuïtiu i l’artesà organitzador. Poesia AVANÇADA
Objectius

- Escriure poesia de manera acompanyada i fonamentada 

Aprofundir en els recursos de composició i estil de la lírica 

Treballar l’estil de cada alumne i dotar-lo d’eines per tal de millorar-lo i distingir-lo 

Aprendre a llegir i a comprendre la poesia 

Ampliar i enriquir els referents poètics.

Metodologia

El curs l'impartiran el XAVIER MACIÀ i l'ÀNGELS MARZO a parts iguals.

El curs té una vessant pràctica molt important que se sustentarà sobre una base teòrica. Així doncs, en les classes es combinarà:

- L’escriptura creativa per part de l’alumne

- L’explicació teòrica i reflexiva per part del professorat per tal que l’estudiant tingui una bona base per a poder escriure

- La lectura i l’anàlisi de textos (tant poemes i llibres de poesia com textos teòrics i de reflexió)

- El diàleg amb poetes

- La correcció individual i personalitzada així com la correcció col·lectiva i compartida. 

Professor
Xavier Macià

Xavier Macià

xaviermc1961@gmail.com

XAVIER MACIÀ COSTA

(Tremp, 1961)

És professor i poeta. Ha escrit diversos treballs sobre autors contemporanis, ha dirigit la col·lecció «Biblioteca Literària de Ponent» i ha editat obres de Concepció G. Maluquer, Anton Navarro i Joan Vinyoli. Ha participat en vàries antologies col·lectives i ha publicat els llibres: La carretera i el mur (Premi «Les Talúries» de teatre, 2003), Amb el temps a favor (2003), Del cel i de la terra (Premi Sant Celoni de Poesia, 2003), Rip (en col·laboració amb l’Ermengol,  2005), Haikús de la posta (Premi Joan Teixidor de haikús, en L’àncora i l’instant, 2006),  Autorretrat (2007), La nit del caragol (amb il·lustracions d’Ermengol i música de J. Prenafeta, 2008), Matèria Elemental (Premi Maria Mercè Marçal de Poesia, 2009) i Obre les mans (Premi Ausiàs March de Poesia, 2015).

Àngels Marzo

Àngels Marzo

angmarzo@hotmail.com

ÀNGELS MARZO TORRES

(Caldes de Montbui, 1978) 

És poeta i promotora cultural.  El seu primer poemari, Les grues, fou premiat amb el XIXè Premi de poesia «Les Talúries» l’any 2009. El seu segon volum de poemes, Saba bruta, va obtenir el XVIIè Premi de Poesia Màrius Torres l’any 2012. El seu tercer llibre, Buscant Quios, pel qual va rebre el Premi de Poesia  Joan Teixidor al juny de 2013 és, fins ara, la seva última entrega poètica. Des de 2009, ha coordinat els cicles de poesia “Veus Singulars” i ”Re-versos”,  i ha col·laborat amb  la Càtedra Màrius Torres. De tant en tant, puja als escenaris i participa en lectures individuals o col·lectives: El Festival Internacional de Poesia “Mahalta” en la seva tercera edició, la Setmana de la Poesia de Barcelona o el Festival de Poesia “Domini Màgic” dedicat al poeta Joan Vinyoli. Al març de 2015, va comissariar el Festival Internacional de Poesia ”Destí poesia” que pretenia acostar les diferents veus poètiques del panorama nacional i de la Mediterrània. Escriu lentament, deixant que els versos reposin. És una lectora empedreïda.

Programa

- La lectura i la comprensió d’un poema. Autor i lector: qui dóna sentit al text? Les múltiples interpretacions d’un poema. La poesia s’ha d’entendre?

- El poeta, entre l’artista intuïtiu i l’artesà organitzador. L’ofici d’escriure versos implica tenir una actitud receptiva permanent. El bon poema és sempre una barreja de “sorpreses i seguretats”.

- Evolució, característiques i particularitats d’un gènere que té la forma d’una pila de lletres dins d’un camp nevat. Quins són els ingredients –no pas recepta– per escriure poesia?

- El tema i el to del poema. D’on sorgeix, el poema? Què l’inspira i per què? Conèixer a fons allò què es vol explicar. De què vol parlar el poeta? Anàlisi dels diferents registres: sinceritat, ironia, drama, humor, sàtira....

- La forma del poema, la seva estratègia musical. Estudi dels recursos rítmics: la música, la rima, la mètrica, la fonètica.... Quins són els ritmes tradicionals i experimentals? Aprendre a escriure un sonet, un hai-kú, una sextina...

- Les veus del poema: el poeta i el jo líric, qui escriu i qui es mostra. El poeta com un fingidor. El jo líric que es mostra a través del “jo”, del “tu”, el “nosaltres” “vosaltres”. El jo líric que s’absenta.  

- L’estil i l’imaginari del poeta. Treballar la veu pròpia construïda amb una mirada particular. Fugir dels llocs comuns i de la veu tòpica. A favor de l’estil propi no pas com un ornament sinó com una manera de veure les coses. 

- La precisió del poeta: el repte de l’emparaulament.  L’exactitud com una de les característiques més importants de la poesia. Com s’aconsegueix? Quines són les figures retòriques que podem ajudar-nos? Comparació, metàfora, sinestèsia, anàfora...

 • Període: 60 h
 • Professorat: Xavier Macià - Àngels Marzo
 • Horari:

  Les classes presencials tindran lloc a partir del dia ------- repartides en deu sessions de quatre hores cadascuna. Dissabtes alterns. De les deu a les dues del migdia.

   

  La resta d'hores se seguiran a través del Campus Virtual.

   

 • Lloc: Llibreria Punt de Llibre Cr Bisbe Messeguer, 11 LLEIDA
 • Coordenades GPS: 41.614687 - 0.617768
 • Data límit de matriculació: 2018-09-28
 • Preu: 505 €

Comparteix aquest curs:

Escola d'Escriptura de Lleida, SCP. CIF J25801051

Avís legal | Drets d'autor | Política de privacitat

Desenvolupat per Imatgestió